Projecte Arqueològic de Sa Mitja Lluna

 Investigació arqueològica a una mina de coure de l’Edat del Bronze, l'única documentada fins ara a les Illes Balears.

  
 
LLoc:

Illa d'en Colom (Maó, Es Grau)
Responsables del projecte:


Equip:

  • Directors:

Prof. Bartomeu Llull Estarellas
Prof. Dr. Mark Hunt Ortíz
Dra. Laura Perelló Mateo
Dr. Simón Gornés Hachero
 

  • Col·laboradors:

Prof. Dr. Jaume García Rosselló
Dr. Llorenç Picornell Gelabert
Dr. Gabriel Servera Vives
Sra. Lua Valenzuela Suau
Sra. María Alejandra Galmés Alba
Sra. María Calderón Díaz
Sra. Emmanuelle Gloaguen Murias
Prof. David Javaloyas Molina
Sr. M. Àngel Salvà Cantarellas
Sr. Javier Rivas Ortiz
Objectius científics:

• Comprendre amb detall les fases inicials de la Cadena Tècnica Operatòria de la mineria i metal·lúrgia durant l'Edat del Bronze en el jaciment i la seva projecció en l'arxipèlag balear.

• Entendre les estratègies d'explotació i consum de minerals i metalls en les comunitats de l'Edat del Bronze balear.

• Obtenir informació, a través d'aquest jaciment, sobre l'organització social dels grups humans que freqüentaven la mina.

• Relacionar la mina prehistòrica amb les possibles comunitats o poblats que la freqüentaven, a fi d'obtenir informació sobre l'organització territorial i la geografia dels processos metal·lúrgics, dels quals no s'han documentat evidències en la zona minera.

• Comparar el funcionament econòmic, social i tecnològic de les comunitats prehistòriques insulars amb el d'altres illes i arxipèlags del Mediterrani.

• Avançar en el coneixement de les societats de l'Edat del Bronze de Menorca, aprofundint en la construcció i percepció cultural de paisatge d'aquestes societats i, dins d'aquest context social, la integració del jaciment de l’Illa d’en Colom.
Resultats obtinguts:

Les campanyes realitzades fins ara, han permès constatar l’explotació del coure de Sa Mitja Lluna en època prehistòrica. Tant les datacions radio carbòniques, com les restes de materials arqueològics, van permetre situar cronològicament el jaciment en una franja temporal que abasta les fases més antigues de l'Edat del Bronze i Bronze Mitjà.

El jaciment consisteix en grans cúmuls de runams procedents dels treballs de mineria, entre els quals es troben eines lítiques utilitzades com amaces i morters per trencar la roca i triturar el mineral, a més de fragments de ceràmica coherents amb les datacions de C14 i restes de fusta carbonitzades. Alguns dels elements recuperats entre el 2012 i el 2014 ja es troben exposats a les sales del Museu de Menorca. 
 

L’excavació d’aquests runams ha permès començar a posar al descobert una trinxera que es degué generar explotant un filó de mineral de coure (calcopirita primària i minerals de formació secundària, òxids i carbonats), que posteriorment quedà tapada pel runam producte d’una intensa activitat minera en una fase de treball posterior.

Tot i que encara hi ha molta feina de recerca per fer, les tasques dutes a terme fins ara a Sa Mitja Lluna i en relació amb aquesta, han permès donar un considerable impuls als estudis de mineria prehistòrica a les Illes Balears, i aprofundir en aspectes bàsics de tecnologia i organització de les societats de l'Edat del Bronze.

D'altra banda, l’anàlisi de procedència i distribució mitjançant isòtops de plom ha permès proposar possibles relacions entre aquest dipòsit mineral i alguns objectes de metall amortitzat en dipòsits funeraris com la Cova des Pas.
Entitats que ho promouen:
Universitat de les Illes Balears
Universitat de Sevilla

 
Noticies relacionades
 
20
Ago
Es tracta de l'única mina de coure amb constatació d'explotació prehistòrica que s'ha documentat a les Illes Balears fins ara.
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS