Iniciatives


 

Menorca Talaiòtica en 3D: Sant Agustí Vell

El talaiot nord de Sant Agustí Vell o de Ses Bigues de Mata (declarat BIC) és un dels talaiots que més interès ha suscitat al llarg de la història contemporània a causa de la monumentalitat de la seva cambra interna, inusual a Menorca. De planta circular i perfil troncocònic, va ser construït mitjançant filades de blocs de molta major grandària i regulars a la base respecte a la part superior. El seu interior va ser buidat en temps remots per ús agropecuari, per la qual cosa no és possible determinar quina va ser la seva funció original.

Tanmateix, per la seva morfologia i alguna de les estructures adjacents, s’ interpreta com un edifici amb un marcat caràcter públic i simbòlic de la comunitat. Es troba al poblat prehistòric de Sant Agustí, inclòs en el Component 4 de Menorca Talaiòtica, on també es conserven altres estructures com ara cases, santuaris i zones de treball i emmagatzematge.

L’objectiu del projecte era aconseguir una rèplica digital el més fidel possible a la realitat. Per aquest motiu, durant el procés de digitalització (des de la captura fotogràfica fins a la producció de l’audiovisual) s’han dut a terme un seguit de metodologies que permeten aconseguir l’acabat fotorealista que es cercava de cada un dels jaciments. En alguns dels projectes s’han fet més de 3.000 fotografies, que posteriorment s’han processat en models d’alta qualitat. El resultat final han estat uns models fotogramètrics d’entre 60 i 200 milions de polígons, segons el model.

Aquest treball de documentació ha estat finançat amb fons europeus Next Generation EU, transferits des de l’Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i d’aquesta al Consell Insular de Menorca (CIM), que disposa de la competència de la gestió del patrimoni històric de l’illa. Aquests continguts digitals s’utilitzaran per al foment de la conservació, investigació, catalogació, restauració i difusió d’aquest patrimoni històric de Menorca. 

Treball realitzat per l'empresa REM Experience.

Menorca Talaiòtica en 3D: Galliner de Madona

La sala hipòstila des Galliner de Madona, situada al municipi des Migjorn Gran, forma part de la candidatura de Menorca Talaiòtica per a la UNESCO. Les sales hipòstiles són construccions espectaculars de pedres ciclòpies en què el sostre, format per lloses de pedra, se subjecta amb diverses columnes repartides per l'estructura.

A partir de la documentació 3D es pot obtenir un registre fiable en cas de restauració del bé. A la vegada, aquest tipus de documentació pot servir per generar hipòtesis sobre el sistema constructiu del bé, estudiar-ne els paraments o la tipologia de les matèries primeres utilitzades, entre altres estudis de caràcter arqueològic i arquitectònic.

La creació d'aquest model 3D, obra de l’arqueòleg Bruno Parés Sansano, permet a totes les persones interessades poder conèixer com és l’interior i recórrer, tal com ho fa la llum, cadascuna de les columnes i les formes de les pedres que conformen la sala hipòstila des Galliner de Madona. La documentació 3D i la visita virtual permeten a l'usuari observar el monument des de tots els angles, visitar-ne l’interior i generar discursos sobre el seu ús i la seva construcció.

Amb el nou escenari que es dibuixa després de la pandèmia de COVID-19, els museus i les institucions dedicades a la salvaguarda del patrimoni han de realitzar una aposta clara cap a la digitalització de jaciments i col·leccions. D'aquesta manera no sols obtindran una documentació molt valuosa del bé patrimonial, sinó que també crearan un recurs que permet a qualsevol persona interessada en el patrimoni realitzar una visita al bé sense necessitat de moure's de casa. El model 3D de precisió és un bon recurs patrimonial per documentar els edificis de la nostra prehistòria i així fer-los accessibles de manera virtual.

Menorca Talaiòtica en 3D: la naveta funerària de Torrellisar

Al terme municipal d’Alaior trobam la naveta funerària de Torrellisar Vell, també anomenada sa Cova de ses Ratespinyades. Data d’entre el 1400 i el 800 aC i és un edifici original, exclusiu i propi de la Menorca Talaiòtica.

És un edifici circular amb un parament exterior construït amb blocs de pedres en filades horitzontals formant un talús i amb la porta situada a l'oest. Junt amb la naveta de Llumena, són les dues úniques navetes de planta circular que disposen d'una xemeneia d’accés a la planta superior.

La cambra és oval amb parament de pedres desbastades en filades horitzontals i està coberta per quatre grans lloses planes. La integritat estructural de l'edifici actualment està amenaçada, ja que una de les lloses de la coberta està trencada pel mig, amb una de les meitats a terra; per tant hi ha perill de col·lapse.




OBJECTIUS

  • El present projecte té com a finalitat principal la documentació 3D mitjançant la tècnica de la fotogrametria digital de la naveta funerària de Torrellisar Vell, tant de l’exterior com de l’interior del monument (models 3D escalats i en format .obj, que es pot obrir amb tots els programes d’edició 3D, i en format .blend, que és el programa de programari lliure més utilitzat).
  • Amb la documentació 3D s'han generat les ortofotos de planta, alçats i seccions del moment actual amb altíssima precisió (en format .jpg d’alta resolució 20.000 x 20.000 megapíxels).
  • Amb el model 3D fotogramètric també s'ha renderitzat un audiovisual d’una visita virtual divulgativa del monument per mostrar els resultats de la documentació i apropar el monument al món (en format 4K, en HD i en format lleuger per a dispositius mòbils).

L'ús de tècniques de documentació 3D en l'àmbit patrimonial és relativament nou, però molt efectiu, gràcies a la qualitat de la documentació que genera, al poc temps d'inversió que requereix (comparat amb el dibuix arqueològic de camp) i al fet de tractar-se d'una tècnica no invasiva que no implica, per tant, cap risc per al bé patrimonial documentat. També permet tenir un registre fiable en cas de restauració del bé.

Es tracta d'un tipus de documentació que reflecteix la realitat amb una precisió mil·limètrica, fet que ens permet disposar d'una imatge fidedigna del bé patrimonial en un moment concret. Així, aquest tipus de documentació es revela com una eina molt útil per estudiar l'estat de conservació del bé i el grau de degradació d’aquest. D'aquesta manera, a partir de la documentació 3D es pot preveure un pla d’actuació pel que fa a la conservació i manteniment del bé posant especial atenció a les parts que presentin una major degradació. També permet tenir un registre fiable en cas de restauració. A la vegada, aquest tipus de documentació pot servir per generar hipòtesis sobre el sistema constructiu del bé, estudiar-ne els paraments i la tipologia de les matèries primeres utilitzades, entre altres estudis de caràcter arqueològic, arquitectònic o històric.

La creació d'aquest model 3D permet també a totes les persones interessades poder conèixer com és l’interior i recórrer, tal com ho fa la llum, cadascuna de les pedres que conformen la naveta funerària de Torrellisar Vell. D'aquesta manera es generarà un recurs divulgatiu i didàctic molt potent, que permet veure aquest excepcional monument prehistòric menorquí arreu del món.

 

Becatalaiotica

poster becatalaiotica 2024Becatalaiotica és un projecte cultural original de l'Associació d'Amics del Museu de Menorca amb l'esperit de donar visibilitat al talent jove, reivindicar el valor inspirador del paisatge i promoure el patrimoni mundial de la Menorca Talaiòtica entre nous públics.

Cinc estudiants d'entre 18 i 28 anys creen un esdeveniment de caràcter lliure a diferents espais de la Menorca Talaiòtica. Qualsevol camp de coneixement i mètode d'expressió és vàlid. Cercam propostes crítiques, artístiques, d'assaig, performatives o de qualsevol altra naturalesa mentre atorguin el seu just lloc al coneixement científic.

Inscriu-te aqui

El públic assistent als esdeveniments és crucial perquè s'encarrega de valorar l'originalitat, el contingut i la capacitat de suggestió de les diferents propostes. La
proposta del participant més ben valorada rep una beca de 2.000 €.





alt textalt textalt text
alt text
alt textalt text













VOLS PARTICIPAR?

Si tens entre 18 i 28 anys, i ets resident de l’estat espanyol, pots participar omplint i enviant aquest formulari. Tens fins dia 2 de juny a les 23:59 h per fer-ho. Pots descarregar-te les bases del certamen en aquest enllaç

El procés de selecció consta de 3 fases:

1. D'entre tots els formularis rebuts, un grup de professionals en cultura de Menorca en seleccionarà 10.

2. Durant els mesos de juny i juliol les 10 persones seleccionades tenen una sèrie de trobades telemàtiques amb l'equip organitzador del certamen per donar forma a 10 propostes d’esdeveniment. El grup de professionals i l'equip organitzador valoren les propostes i en seleccionen 5.

3. Durant els mesos de setembre i octubre els autors de les propostes seleccionades tenen l’oportunitat de venir a Menorca, amb les despeses de transport i allotjament pagats, a escenificar el seu esdeveniment a 5 espais diferents de la Menorca Talaiòtica. El públic assistent als esdeveniments és l’encarregat de valorar i puntuar cada proposta. La persona concursant que obtengui la puntuació més alta serà la guanyadora d'una beca d’estudis de 2.000 €.

VOLS ASSISTIR DE PÚBLIC ALS ESDEVENIMENTS DE BECATALAIOTICA?
A partir d'abril es faran públics els noms, el títol, el lloc i la data de cadascun dels esdeveniments de l’edició Becatalaiotica 2023. Si vols venir, només has d'apuntar-te a través del correu electrònic beca@menorcatalayotica.info o telefonar/enviar un Whatsapp al 608 163 934.

Quin serà el teu paper? Tu només has de gaudir de la proposta i de l'espai. Acabat cadascun dels esdeveniments, dialogarem i reflexionarem sobre el que hem vist. Finalment, hauràs d'avaluar la proposta puntuant en un senzill qüestionari. Recorda que l'autor de la proposta més ben valorada rebrà una beca de 2.000 €.

Per a més informació: beca@menorcatalayotica.info o tel. 617 840 204.

Menorca Talaiòtica en 3D: Ancoratge de Calescoves

L’ancoratge de Calescoves està situat a la costa sud de Menorca i va ser parcialment excavat els anys setanta i vuitanta del segle xx per la Universitat Complutense de Madrid, el Museu de Menorca i el Centre d’Investigacions Submarines de Menorca. Els treballs arqueològics van posar al descobert una gran quantitat de restes dels segles iii i ii aC. Es van recuperar restes d’àmfores i ceràmiques fetes a Eivissa, al nord d’Àfrica i del sud de la península italiana.

Els fons marins de la cala encara conserven una gran quantitat de restes arqueològiques, que pateixen una forta pressió per banda de les embarcacions que freqüentment fondegen a la cala. Per aquest motiu el Consell Insular de Menorca va encarregar l’any 2017 als Amics del Museu de Menorca una prospecció sistemàtica del fons de la cala per tal de protegir les restes arqueològiques.

El fruit d’aquest treball va ser la firma d’un conveni de col·laboració entre el Consell Insular i la Generalitat de Catalunya que va permetre la vinguda del vaixell Tetis del CASC a Menorca. L’any 2018 un equip format per arqueòlegs del CASC, del Museu de Menorca i d’Amics del Museu de Menorca van realitzar sondejos arqueològics a diferents punts de la cala.

Menorca Talaiòtica en 3D: Son Catlar

ImatgeModular és un projecte de recerca interdisciplinària que desenvolupa l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d'Alacant i en el qual participen el Centre d'Estudis del Pròxim Orient i l'Antiguitat Tardana (CEPOAT) de la Universitat de Múrcia i el Museu Municipal de Ciutadella de Menorca. Des de 2016 realitza diverses actuacions a Son Catlar i el 2019 va dur a terme la redacció del pla director del jaciment. Per a més informació, consultau la web del projecte: https://web.ua.es/es/modular

Son Catlar és un gran assentament talaiòtic ubicat en una petita elevació a la part occidental de Menorca. La principal característica que presenta és la imponent murada que l’envolta, la més ben conservada de les Balears, amb un recorregut de prop d’1 km. Es va construir devers el segle vi aC, però fou refeta de nou al segle iii aC i va incorporar les novetats tècniques defensives de la Mediterrània antiga.

Actualment coneixem dos accessos al poblat: l’entrada nord i la porta en colze. El primer és un accés directe que, perquè fos protegit, es va obrir a la part més profunda d’un sector còncau de la murada. A l’esquerra, la línia de la murada es disposa en cremallera per generar flancs d’atac. A la dreta, una torre construïda a poca distància de la porta controla l’accés. En passar sota la llinda, hom troba un passadís estret en una ziga-zaga que obligaria els atacants a recórrer aquest passadís en grups reduïts, de manera que quedarien més exposats.

El 2017, fruit de l’excavació arqueològica al poblat, va aparèixer un nou accés: la porta en colze. S’anomena així perquè davant té un parapet que, amb forma de L, camufla l’entrada. A més, es crea un corredor estret flanquejat per una garita o cos de guàrdia, que obliga a fer un gir per entrar, cosa que dificulta el pas.

Les solucions arquitectòniques que presenten ambdós accessos foren ideades i construïdes, sense cap dubte, amb la intenció de defensar el poblat davant setges o atacs amb armament complex (ariets, torres d’assalt o ballistae).


 

Menorca Talaiòtica en 3D: derelicte de Binissafúller

ImatgeLa presència d’un derelicte a l’interior de la cala de Binissafúller és coneguda des dels anys seixanta del segle xx. El jaciment va ser parcialment excavat a mitjan dècada dels setanta per un equip format pel Museu de Menorca, la Universitat Complutense de Madrid i el Centre d’Investigacions Submarines de Menorca.

Aquesta primera intervenció arqueològica va posar al descobert les restes d’una embarcació carregada amb àmfores ibèriques datada al segle iii aC.

Entre els anys 2006 i 2016, amb l’aval científic del Museu de Menorca i el suport econòmic del Consell Insular de Menorca i del Ministeri d’Educació i Ciència, els Amics del Museu de Menorca van realitzar quatre campanyes d’excavació, que ens han permès avançar en el coneixement del derelicte.

En aquest moment podem dir que la nau va ser construïda amb el sistema de folre primer i presenta les quadernes cosides a les traques, que estan unides entre si per un sistema de llengüetes i mosses. El nòlit del vaixell estava format per àmfores ibèriques de boca plana que contenien vi. Les noves descobertes ceràmiques i l’estudi de l’arquitectura naval ens permeten datar l’embarcació a la primera meitat del segle iv aC.



 

Menorca Talaiòtica en 3D: Projecte de recerca a l'hipogeu de sa Mola

ImatgeAmb motiu de la preparació de l'exposició «Joan Flaquer i l'enigma dels 400 vasos», l'equip d'arqueòlegs del Museu de Menorca inicià el projecte de recerca a l'hipogeu de sa Mola. L’objectiu era resoldre un dels problemes científics de fa més de cent anys a partir de l'excavació i reinterpretació del jaciment arqueològic amb els sistemes de registre i metodologia actuals.
La documentació sobre l’hipogeu 6 a la necròpolis de sa Mola, excavada per Joan Flaquer i Vives Escudero el 1915-1916, així com una col·lecció de vasos prehistòrics de la col·lecció Flaquer provinents d’un dipòsit localitzat davant la cova, van ser el punt de partida del projecte de documentació 3D i de sondeig arqueològic davant l’hipogeu.
 






El sondeig va permetre identificar l’excavació d’època realitzada per Joan Flaquer i Vives Escudero. A més, en un sector del sondeig on l’estratigrafia es conservava intacta es va poder obtenir el registre arqueològic complet del lloc del dipòsit arqueològic d’on Flaquer hauria extret els vasos localitzats a la seva col·lecció. Així, per sota d’uns nivells arqueològics formats per abocaments d’enterraments en calç, desplaçats de l’interior de la cova, es localitzà una unitat estratigràfica amb una deposició primària de més de 50 vasos entrelligats en calç juntament amb restes d’ossos de fauna. El conjunt s'ha datat entre els segles iii-ii aC. Tot aquest conjunt de vasos s’hauria de relacionar amb un acte ritual de comensalia i de presentació d'ofrenes en honor als difunts enterrats a l’hipogeu.

Si voleu ampliar informació sobre sa Mola i la col·lecció Flaquer, podeu fer la visita virtual a l’exposició sobre Joan Flaquer o consultar l'apartat d'investigació de la pàgina del Museu de Menorca on s'anirà actualitzant la informació.


 

Menorca Talaiòtica en 3D: Cova des Càrritx i Cova des Mussol

Un dels usos de les noves tecnologies aplicades al patrimoni és el d’apropar l’arqueologia a la ciutadania visualitzant i manipulant virtualment tant objectes com jaciments sencers. Alguns dels jaciments i objectes de major interès del patrimoni de Menorca ja es poden veure en 3D des de ca nostra utilitzant l’ordinador o el mòbil.

L'arqueòleg i especialista en documentació 3D i virtualització del patrimoni Bruno Parés s’ha encarregat de fer-ho. L’expert ha treballat des de 2016 en diversos jaciments de Menorca aplicant els seus coneixements en fotogrametria i documentació terrestre i subaquàtica. Parés ha format part, entre altres, dels equips d’investigació que han excavat el jaciment de la cova de sa Mola o els derelictes de Binissafúller i Calescoves. 
El Consell Insular de Menorca li ha encomanat la realització dels audiovisuals dels objectes i jaciments arqueològics que trobareu en aquest web.

Bruno Parés també ha documentat algunes de les peces més emblemàtiques i fràgils de les coves des Càrritx i es Mussol. A més, aquests objectes s’han reproduït en impressió 3D per poder-ne tenir una rèplica física als gabinets de didàctica del Museu de Menorca i del Museu Municipal de Ciutadella.


Talla Antropomorfa - Cova des Mussol
Aquesta talla forma part d’un conjunt de peces de fusta i petits recipients ceràmics localitzats a l’interior de la sala 3c de la Cova des Mussol. Talla sobre fusta d’ullastre o olivera que reprodueix cap, cara i coll d’un home. Presenta trets anatòmics força realistes entre els que destaquen els arcs supraciliars, la mandíbula i els llavis entreoberts. L’individu va ser representat amb una lleugera extensió del coll de manera que sembla mirar cap amunt.
Està ben acabada i presenta pràcticament tota la seva superfície polida i per aconseguir l’alt grau de detall dels caràcters físics va ser necessari alternar el polit i el tallat. L’estat de conservació és prou bo, tot i que s’ha perdut l’orella dreta i l’extrem del nas, dos trencs recorren el que queda del nas i l’orella i la galta esquerres presenten forats d’insectes.


 


Talla Antropomorfa - Cova des Mussol MENORCA by Bruno Parés on Sketchfab

Talla Zooantropomorfa - Cova des Mussol 
Aquesta talla forma part d’un conjunt de peces de fusta i petits recipients ceràmics localitzats a l’interior de la sala 3c de la Cova des Mussol. La cova es troba a un penya-segat de Cala Be, a la zona de Punta Nati (Ciutadella). L’accés a la mateixa és difícil i perillós tant per mar com per terra.
Tallada sobre fusta d’ullastre o olivera, reprodueix el cap, cara i coll d’un ésser amb característiques humanes i animals. La cara podria ser humana però presenta dues banyes a la part alta del cap. Els ulls estan formats per dues incisions obliqües i la boca per una d’horitzontal. No li feren orelles i el mentó és estret però prominent. Aquestes característiques li confereixen una expressió severa i altiva. Va ser tallada a partir d’un tronc o branca principal que es bifurcava en dos eixos de creixement. En el moment de la troballa presentava dos trencs que van ser reparats al laboratori i s’observen abundants forats d’insectes.

 

Talla Zooantropomorfa - Cova des Mussol MENORCA by Bruno Parés on Sketchfab

 

Vasos de fusta - Cova des Càrritx
Aquests dos vasos de fusta, juntament amb un altre, es van trobar a la Sala 5 de la Cova des Càrritx. Es van fabricar buidant un tronc de boix amb una eina molt esmolada i polint després les superfícies amb un instrument abrasiu. Presenten marques de desgast, que evidencien un ús continuat. Possiblement van contenir algun líquid o pasta, ja que prop s’hi van trobar restes de quatre espàtules. És possible que aquests objectes estiguin relacionats amb el ritual funerari de tenyit dels cabells, que es va documentar en aquesta cova.

 
    















 
Espàtula
Està relacionada amb els vasos de fusta, i es van trobar restes d’altres tres objectes similars. Tots es van fabricar amb fusta de bruc.


















 
Pinta
Aquest objecte és de fusta de boix, i el seu disseny recorda una ratapinyada amb les ales desplegades. Va ser fabricada amb l’ajuda de ganivetes i llimes. Per diferenciar les pues tal vegada es va emprar un fil humit cobert d’arena, que per fricció hauria anat desgastant la fusta. Igual que els vasos i les espàtules, estaria relacionat amb el ritual funerari documentat a la cova.



 

Projecte IES Cap de Llevant: Viatgem en el temps a la Menorca Talaiòtica

Projecte de Realitat Augmentada fet per alumnes de primer cicle d'ESO de l’Institut d’Educació Secundària Cap de Llevant, de Maó durant el curs 2018-2019 

La feina ha consistit en un estudi dels aspectes més rellevants d’aquests cultura: societat, elements arquitectònics (talaiots, taules, cases,...), vida quotidiana (cuina, tractament de malalties, enterraments,...). També s’han estudiat figures destacades de la investigació de la prehistòria de Menorca, com na Margaret Murray o n’Emile Cartailhac. Per tirar endavant aquesta feina s’ha comptat amb l’assessorament d’una arqueòloga de l’illa.

Aquests vídeos són de curta durada (uns 2 min) i s’han gravat directament als jaciments arqueològics amb equips domèstics. S’ha de tenir en compte que, com a part del treball de curs, el guió, disseny, gravació i edició dels vídeos ha estat realitzat íntegrament pels estudiants.

Aquest projecte ha estat dissenyat i desenvolupat comptant sempre amb la inestimable col·laboració del Consell Insular de Menorca que impulsa la candidatura de la
Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la UNESCO. A continuació es poden veure els treballs realitzats: 




 
0
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS