Aprovació dels ajuts per a la investigació i salvaguarda del patrimoni històric de Menorca 2023

ajuts patrimoni 2023El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca va aprovar el 20 de març els ajuts per a la realització d’accions per millorar el coneixement, la salvaguarda i la difusió del patrimoni històric, inclòs el patrimoni cultural immaterial de Menorca. Les sis línies d’ajuts previstes sumen un total de 300.000 euros. El termini de presentació de sol·licituds és de 30 dies naturals a partir de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

El Pla Estratègic de Subvencions del Pressupost General del Consell Insular de Menorca per a l'exercici 2023 preveu els següents objectius generals del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports en l'àmbit del patrimoni històric:
 

  • Aconseguir la declaració de la cultura talaiòtica de Menorca com a patrimoni mundial de la UNESCO.
  • Protegir i salvaguardar el patrimoni històric.
  • Conservar i restaurar el patrimoni històric per llegar-lo en les millores condicions a les generacions futures.
  • Aprofundir en el coneixement existent sobre el patrimoni històric a través del foment de la investigació.
  • Difondre el coneixement existent sobre el patrimoni històric a través de la realització de publicacions científiques i trobades divulgatives.
  • Fomentar la revitalització i recuperació de les diferents manifestacions de la nostra cultura popular i del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) de Menorca com un element clau en la millora del desenvolupament sostenible de Menorca a escala social, econòmica i ambiental.

Per assolir aquests objectius, es convoquen aquestes sis línies d’ajuts amb les finalitats següents:

Línia 1. Restauracions de béns del patrimoni històric
L’objecte dels ajuts classificats en aquesta línia és afavorir la restauració i rehabilitació de béns mobles i immobles integrants del patrimoni històric de Menorca. Es donarà suport econòmic als titulars i es promocionarà la tasca professional especialitzada, per llegar-lo en les millors condicions a les generacions futures.

La finalitat és aturar la desaparició d’aquest patrimoni i contribuir a conservar-lo millor. En els supòsits de béns que no disposin d’una declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) o com a Bé Catalogat, es pretén potenciar aquesta declaració quan es valori que tenen prou rellevància o significació per a promoure la seva protecció singular, enriquint així el Registre Insular de BIC o el Catàleg Insular del Patrimoni Històric.

Línia 2. Intervencions arqueològiques i paleontològiques
L’objecte de la segona línia és donar suport econòmic a les intervencions arqueològiques i paleontològiques en jaciments de l’àmbit territorial de Menorca i als treballs de laboratori lligats a aquestes intervencions.

La finalitat és ampliar i estimular la investigació d’aquells llocs amb restes culturals i naturals pels quals es necessita el concurs de la metodologia arqueològica o paleontològica, i així procurar l’enriquiment del coneixement i la difusió del seu valor.

Línia 3. Investigacions de tipus històric
L’objecte de la tercera línia és finançar programes d’investigació i de millora de gestió dels béns del patrimoni de tipus històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, historicoindustrial, antropològic i etnològic, i promocionar així el treball professional.

La finalitat de donar suport a aquestes investigacions és contribuir a l’ampliació i millor coneixement del passat de l’illa de Menorca i a la protecció i la millora de la gestió i la difusió dels béns del seu patrimoni històric.

Línia 4. Publicacions científiques
La quarta línia d’ajuts té per objecte finançar la publicació dels resultats de projectes d'investigació de tipus històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, historicoindustrial, antropològic i etnològic.

La seva finalitat és contribuir a difondre i posicionar, dins l’àmbit acadèmic estatal i internacional, els projectes de recerca sobre el passat de l’illa de Menorca, especialment sobre la seva prehistòria i protohistòria, en el context de la candidatura Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial.

Línia 5. Organització i realització de jornades i activitats de difusió
És susceptible d’ajut el finançament de l’organització de jornades, seminaris o activitats de difusió de tema històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, militar històric, historicoindustrial, antropològic i etnològic.

La finalitat és contribuir a divulgar i difondre els nous coneixements sobre el passat de l’illa de Menorca, especialment sobre la seva prehistòria i protohistòria, en el context de la candidatura Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial.

Línia 6. Accions de salvaguarda, coneixement i difusió del patrimoni cultural immaterial
L’objecte de les ajudes és donar suport a les accions que organitzin els portadors del patrimoni cultural immaterial, entesos com les comunitats, els grups, les entitats o les persones que treballen per a la salvaguarda de tot el patrimoni cultural immaterial de Menorca o d’alguna manifestació en concret, encaminades a la difusió d’aquest patrimoni i a la salvaguarda dels elements en risc.

La finalitat és assegurar la transmissió generacional dels coneixements i les tècniques relacionades amb el PCI de Menorca, i especialment de les manifestacions que estiguin en major risc de desaparició.

Podeu trobar la documentació completa aquí.

 

 
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS