El ministre Miquel Iceta visita Trepucó


  
 
El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha visitat avui, 12 de desembre, el poblat talaiòtic de Trepucó, acompanyat per la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; el vicepresident i conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria; i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern balear, Miquel Company, entre d’altres autoritats. 

Aquesta visita és una mostra més del suport del Govern central a la candidatura, que enguany ha atorgat una ajuda d’un milió d’euros al Consell Insular de Menorca per al finançament de dues intervencions arqueològiques, una a Trepucó i l’altra a Torre d’en Galmés.

Precisament, el ministre Iceta ha pogut conèixer en què consistirà la intervenció programada a Trepucó de la mà del cap de Servei de Patrimoni del CIM, l’arqueòleg Simón Gornés. Els treballs arqueològics es centraran al sector oest del poblat, on hi ha un talaiot, un bastió de la muralla i una zona domèstica.

Aquest espai ja va ser objecte d’una intervenció arqueològica als anys vuitanta del segle passat per part del Museu de Menorca. Ara es proposa completar l’excavació, restaurar i consolidar les estructures d’hàbitat, i museïtzar la zona per incorporar-la al circuït de visita del jaciment. El projecte té un pressupost de 629.700 €, mentre que al de Torre d’en Galmés es destinaran 370.000 €.

Iceta ha destacat el gran treball i esforç que s’ha fet des de Menorca per aconseguir el reconeixement com a patrimoni mundial. “És un oferiment que fem al món de participar de l’alegria d’haver conservat aquest patrimoni excepcional. Som molt optimistes sobre la nominació perquè s’ho val, és un motiu d’honor i responsabilitat que s’assumeix”.

Per la seva banda, el conseller de Cultura ha volgut agrair la visita del ministre perquè fa visible el suport del Govern de l’Estat al fenomenal repte que representa la candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial. “Sempre he destacat el suport constant de l’equip tècnic de patrimoni mundial del ministeri de Cultura, que ens ha ajudat a elaborar una candidatura guanyadora que esperam que molt prest sigui reconeguda per la UNESCO”. El conseller ha recordat que aquest suport enguany s’ha fet encara més concret amb l’aportació d’un milió d’euros per dues intervencions arqueològiques a Trepucó i Torre d’en Galmés, gràcies a una esmena del senador Vicenç Vidal en els Pressupostos Generals. “Avui li hem pogut explicar al ministre com intervindrem amb aquests diners a Trepucó, una intervenció que millorarà la conservació del jaciment i afegirà interès a la visita”, ha afegit Maria.

En finalitzar el recorregut per Trepucó, el ministre ha rebut com a obsequis el llibre La cultura talaiòtica de Menorca, dels arqueòlegs menorquins Antoni Ferrer i Irene Riudavets, i un pack de Menorca Talaiòtica.
 

Reunió extraordinària UNESCO

Avui matí s’ha celebrat a París la 17a sessió extraordinària del Comitè de Patrimoni Mundial, en la qual l’ambaixadora d’Aràbia Saudita, la princesa Haifa Al Mogrin, ha assumit la presidència d’aquest òrgan després que l’ambaixador rus dimitís del seu càrrec com a president del Comitè a finals de novembre.

Aquest canvi podria desbloquejar la complicada situació a la UNESCO des de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, un fet que va provocar la suspensió del 45è Comitè de Patrimoni Mundial el juliol passat. En aquesta reunió és on s’havia de decidir la inscripció de Menorca Talaiòtica a la Llista de Patrimoni Mundial. Tot sembla indicar que durant el mes de gener es posarà definitivament data per a la propera sessió del Comitè on es decidirà el futur de la candidatura de Menorca Talaiòtica. El ministre Iceta ha confirmat la notícia, “que ha de suposar un estímul per a la difusió i conservació d’un patrimoni únic. Creiem que hem arribat a un punt de maduració de la candidatura molt important i per això estem convençuts que al llarg de l'any que ve aconseguirem aquesta inscripció que serà la número 50 per Espanya”.

El conseller Miquel Àngel Maria ha valorat positivament aquest pas. Per Maria, “hem de tenir en compte que aquest és només un primer pas necessari perquè hi hagi una propera reunió, on es pugui decidir que durant 2023 a la fi hi hagi una sessió del Comitè de Patrimoni Mundial per declarar les candidatures que estan pendents. Esperam poder conèixer prest la data i lloc d’aquesta cita, amb moltes esperances que aquest sigui el moment de Menorca Talaiòtica”.

 
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS