Final de la campanya d'excavacions de Boston University i SUNY Brockport a Torre d'en Galmés


  
 
Menorca Archaeological Project (MAP), dirigit per professors de Boston University i SUNY Brockport, ha finalitzat avui la campanya d’excavacions 2022 a Torre d’en Galmés, on l’equip ha treballat per comprendre millor les relacions entre les múltiples estructures andalusines del jaciment.

L’objectiu ha estat aprofundir en l’alqueria andalusina que va existir al poblat durant els segles XII i XIII, i entendre com van fer servir i modificar l’espai talaiòtic. Per fer-ho, s’ha continuat amb la documentació d’estructures medievals, organitzades al voltant de patis oberts, i s’ha completat també l’excavació de dues d’aquestes construccions, amb resultats reveladors sobre la manera d’organitzar l’espai, explotar els recursos circumdants i adaptar-lo a la pròpia forma de vida. D’altra banda, s’ha dut a terme la flotació del sediment de tots els àmbits i l’estudi de llavors i carbons per tal de reconstruir-ne el paisatge i la seva gestió.
 

Campanya 2022

Primer, l’equip va completar l’excavació de SPU 7, que va començar el 2021. Els resultats preliminars suggereixen que l’estructura medieval es va fer servir com un abocador per a ceràmiques trencades, ossos i materials de construcció. Podria estar relacionada amb un espai de treball proper, situat davant d’una construcció domèstica gran. En segon lloc, l’equip va excavar la SPU 6 i el pati adjacent. Aquesta estructura comparteix característiques amb les excavades prèviament al mateix jaciment, amb parets dobles emblanquinades amb calç incloses i un terra de terra batuda. En tercer lloc, s’han localitzat i cartografiat altres estructures andalusines al jaciment, al voltant de dotze, que poden ser part de vuit discretes unitats domèstiques. En general, estan formades per una o dues estances al voltant d’un pati amb un passadís que serveix d’entrada.

El 10 de juliol passat, l’equip de MAP va organitzar una jornada de portes obertes al públic, on els codirectors —Amalia Pérez-Juez i Alexander Smith— van presentar alguns dels resultats preliminars de les excavacions d’enguany. Van estar acompanyats per membres de l’equip que ha participat en la intervenció, com Kathleen Forste (Boston University); Emma Wagner i Dillion Cartwright (North Carolina State University); Guillem Castellsagué (Universitat Autònoma de Barcelona); José Manuel Galán (CSIC) i Isabel Molina (Universitat de Múrcia). El projecte també ha comptat amb altres investigadors de Boston University (Paul Goldberg) i la Universitat Autònoma de Barcelona (Helena Kirchner).

 
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS