Menorca Talaiòtica en 3D: Son Catlar

ImatgeModular és un projecte de recerca interdisciplinària que desenvolupa l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d'Alacant i en el qual participen el Centre d'Estudis del Pròxim Orient i l'Antiguitat Tardana (CEPOAT) de la Universitat de Múrcia i el Museu Municipal de Ciutadella de Menorca. Des de 2016 realitza diverses actuacions a Son Catlar i el 2019 va dur a terme la redacció del pla director del jaciment. Per a més informació, consultau la web del projecte: https://web.ua.es/es/modular

Son Catlar és un gran assentament talaiòtic ubicat en una petita elevació a la part occidental de Menorca. La principal característica que presenta és la imponent murada que l’envolta, la més ben conservada de les Balears, amb un recorregut de prop d’1 km. Es va construir devers el segle vi aC, però fou refeta de nou al segle iii aC i va incorporar les novetats tècniques defensives de la Mediterrània antiga.

Actualment coneixem dos accessos al poblat: l’entrada nord i la porta en colze. El primer és un accés directe que, perquè fos protegit, es va obrir a la part més profunda d’un sector còncau de la murada. A l’esquerra, la línia de la murada es disposa en cremallera per generar flancs d’atac. A la dreta, una torre construïda a poca distància de la porta controla l’accés. En passar sota la llinda, hom troba un passadís estret en una ziga-zaga que obligaria els atacants a recórrer aquest passadís en grups reduïts, de manera que quedarien més exposats.

El 2017, fruit de l’excavació arqueològica al poblat, va aparèixer un nou accés: la porta en colze. S’anomena així perquè davant té un parapet que, amb forma de L, camufla l’entrada. A més, es crea un corredor estret flanquejat per una garita o cos de guàrdia, que obliga a fer un gir per entrar, cosa que dificulta el pas.

Les solucions arquitectòniques que presenten ambdós accessos foren ideades i construïdes, sense cap dubte, amb la intenció de defensar el poblat davant setges o atacs amb armament complex (ariets, torres d’assalt o ballistae).


 

 
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS